BUGGY & (AUTO)CROSS FORUM
Registrirajte se i raspravljajte na teme u našem forumu!

BUGGY & (AUTO)CROSS FORUM

Off road forum buggy-a i (auto)crossa

Početna stranicaPočetna stranica  FAQFAQ  PretraľnikPretraľnik  RegistracijaRegistracija  ČlanstvoČlanstvo  Korisničke grupeKorisničke grupe  LoginLogin  povratak na WEBpovratak na WEB  

Share | 

Piranha

Prethodna tema Sljedeća tema Go down 
Goto page : 1, 2  Next
Autor/icaPoruka
babaaa

Broj postova: 34
Registration date: 14.10.2011

PostajNaslov: Piranha    31.10.11 21:28

Evo i mene Smile

počeo raditi buggy na ljeto..
radi se sporo, ne zbok manjka želje već zbok manjka novca..
ugl. završit će se prije ili poslje Very Happy..

trenutno stanje Smile

danas došla pošta Very Happy kompletan zadnji kraj od našeg Admina.. hvala ti Smile
kad bude složeno dolaze slike
dijelovi su UUH Very Happy

cheers
[Vrh] Go down
Korisnički profil
admin
Admin
Admin

Broj postova: 58
Registration date: 10.02.2008

PostajNaslov: Re: Piranha    02.11.11 17:18

dakle, vezano za pitanje oko pozicije kočionog diska i lančanika:

lančanik kao što si i pretpostavio dolazi sa VANJSKE strane jer u box-u ima prorez za lanac. Po nacrtima kočioni disk dolazi također sa VANJSKE strane;

no u koliko ti bolje odgovara možeš ga (kao što sam ja napravio) staviti i u sredinu, tj. unutar box-a i onda ne moraš rezati rupu u boxu u koji češ smjestiti kočioni cilindar(ne vidi se baš na slici, ali druge nemam ili imam negdje ali moram potražiti);

stavi centralnu osovinu do polovice i onda u sredinu box-a stavi kočioni disk i tek onda gurni osovinu do kraja i disk je na mjestu. uzmeš kočiona kliješta sa nosačem i natakneš ih na disk, slijedeća stvar koju moraš u ovom slučaju napraviti je da uzmeš komad plosnatog željeza kojeg češ zavariti na prednju stranu box-a i u njemu izbušiti dvije rupe za nosač od kočionih kl iješta i to je to...

što se tiče prednjih glavčina:

najjednostavnije ti je da pronađeš PREDNJE glavčine od automobila koji ima ZADNJI pogon ili obrnuto, ZADNJE glavčine od automobila koji ima PREDNJI pogon - preporučio bih ti ovo prvo jer automobili obično na prednjim kotačima imaju diskove dok na stražnjima tek noviji što ti dodatno poskupljuje dijelove. odrežeš osovinu i zavariš je na cijev prema nacrtima, pazi na kuteve iz nacrta jer oni određuju nagib kotača prilikom vožnje. Na tu zavarenu osovinu vratiš glavčinu sa diskom ili bubnjem (ovisno o verziji koju si odabrao ) i to ti je to...

[Vrh] Go down
Korisnički profil http://www.offroad-lobor.hr
admin
Admin
Admin

PostajNaslov: Re: Piranha    02.11.11 17:23

evo još slika prednjih glavčina:

[Vrh] Go down
admin
Admin
Admin

PostajNaslov: Re: Piranha    02.11.11 17:55

vidim konstrukcija je skoro gotova, fale ti još samo prednje vilice (zadnje imaš). Da li imaš nacrte sa mono vilicama naprijed ili si se odlučio na duple vilice? Pitam jer sam ja radio prerade prednjeg kraja i duple vilice naprijed su puno bolje rješenje od samo jedne vilice, pa ako još nisi krenuo u izradu prednjih vilica razmisli malo o tome...
[Vrh] Go down
babaaa

PostajNaslov: Re: Piranha    02.11.11 22:21

Hvala ti puno na brzom odgovoru..
za zadnje vilice mi je sve jasno osim jednog..slikat ću pa ću bacit sliku gore kad stignem.. oni materijali za distance..
neznam ni sam kako da ih stavim, stavi san ali malo mi sumljivo.. poslikan sutra, vjerojatno prekosutra(moram štrebat Razz )..

a za prednje vilice sam razmišlja kad već radim da napravim kako treba pa da napravim kao i ti (gledao sam slike) i izgleda mi bolje,ljepše i lakše napravit..
možda se varam al.. glavčine ću ja mislim lako naći, a imam i doma jedne od auta prednji pogon - prednje glavčine..
ove prednje glavčine će me spasit Very Happy.. jednostavne i učinkovite
čujemo se.. hvala puno još jedamput
[Vrh] Go down
Korisnički profil
babaaa

PostajNaslov: Re: Piranha    02.11.11 22:26

babaaa je napisao/la:
imam i doma jedne od auta prednji pogon - prednje glavčine..
ove prednje glavčine će me spasit Very Happy

sad skužio, sve mi se pobrkalo al opet.. lako ću nać Very Happy
[Vrh] Go down
Korisnički profil
admin
Admin
Admin

PostajNaslov: Re: Piranha    03.11.11 10:28

dakle onoj materijal je točno to što si i napisao - MATERIJAL ZA DISTANCE - ovisno o tome gdje češ staviti disk, između kardana i lagera ili kardana, diska i lagera, ostati će ti "određeni prostor", izmjeriš koliki je taj prostor i od onog MATERIJALA si napraviš distancu sa kojom češ popuniti taj razmak. malo je bed jer ti to treba napraviti tokar, ja ti bi dao svoje, ali ovisno o poziciji diska i ovisno o tome kako češ centrirati mašinu da ti prednji i zadnji lančanik budu ravni (u protivnom če ti ispadati lanac) ti se određuje širina tih distanci, tako da su ti moje posve neodgovarajuće. zato sam ti poslao materijal od koji si to napraviš...
[Vrh] Go down
babaaa

PostajNaslov: Re: Piranha    03.11.11 14:38

imam nacrte samo za obične jednodijelne prednje vilice..
imaš neke nacrte ili je samo bitno da budu iste dužine gornja i dolnja vilica ili
[Vrh] Go down
Korisnički profil
admin
Admin
Admin

PostajNaslov: Re: Piranha    03.11.11 16:55

geometrija kotača malo je kompliciranija stvar i ako nemaš nekoga tko ti bi to pobliže objasnio teško češ složiti duple vilice. nije stvar samo u tome koliko je koja vilica dugačka (mogu biti različite dužine) bitni su i kutevi pod kojima su spojene. imam planove za duple vilice (ove koje su na mojem buggyu sam radio sam i za njih nemam nacrta jer sam ih crtao u autocad-u i prilagođavao kako sam ih radio), ali imam originalne nacrte za piranhu sa prednjim duplim vilicama. stvar je u tome što ti to dodatno poskupljuje izvedbu zbog ovih dijelova;

ako ih kupuješ kod nas jedan ti je otprilike (SKF) 100 kn, ako ih naručuješ preko ebay-a upola su jeftiniji, ali da bi složio kompletan prednji kraj trebaš ih ukupno 6. samo materijal košta oko 1000 kn...
piranha onda izgleda ovako i drži opako:

u glavnom ako radiš po planu i jednostruke vilice proči češ puuuuno jeftinije, ali sa slabijim performansama. jedna važna napomena, ako radiš po planu uzmi u obzir da ti JEDAN prednji feder mora držati oko 300 kg (pogledaj u nacrtima one prve stranice u kojima pišu dimenzije amortizera, tamo ti piše snaga federa). u protivnom če ti buggy kad sjedneš u njega pasti na pod...
[Vrh] Go down
babaaa

PostajNaslov: Re: Piranha    03.11.11 17:59

to sam i pretpostavljao, da je puno skuplje..
a amortizeri.. od čega staviti, od auta pretvrdi, barem za ispred(barem tako mislim)
[Vrh] Go down
Korisnički profil
admin
Admin
Admin

PostajNaslov: Re: Piranha    03.11.11 18:07

amortizeri u svakom slučaju PLINSKI, u protivnom če ti procuriti ulje vrlo brzo...
[Vrh] Go down
babaaa

PostajNaslov: Re: Piranha    03.11.11 18:33

još jedno pitanje..
ako je napravljeno po planovima nemoram brinut da mi neće stati motor unutra(mašina od nekog motora max 600ccm)
jer izgleda jako malo prostora.. od kabine do zadnjeg boksa je jako malo pa me zanima, da nebi bilo poslje BRUSI..
makar se to nebi smilo dogodit al jbg. ispostavilo se da je kabina malo kratka i na forumu od edge-a piše da je kabina mala a i je, baren meni malo,
dosta njih ju je produžilo za 15cm.. pa dok je vrijeme da nebi poslje morao zadnji kraj produživat
cheers
[Vrh] Go down
Korisnički profil
admin
Admin
Admin

PostajNaslov: Re: Piranha    03.11.11 19:15

moj buggy veličine je po nacrtima i u njemu se nalazila mašina yamaha fzs600, sa sportskim sjedalom i kacigom na glavi nisam imao problema ni u visinu ni u širinu s obzirom da sam visok oko 175 i imam oko 75 kg...buggy nije komotan, no to nije ni cilj, bitno je da je lagan, u ostalom pogledaj kako izgleda formula 1. ako želiš komociju u "putnom" dijelu ga možeš produžiti i proširiti, a isto tako i u prostoru u kojem se nalazi mašina, samo to donosi veču težinu...
[Vrh] Go down
babaaa

PostajNaslov: Re: Piranha    03.11.11 20:16

a glavno za mašinu da stane, a ja sam malo višlji i nekako mi koljena previše skvrčena.. Bit će to dobro.. Ako nabavim brzo prednje glavčine mogao bi on brzo i na svoje kotače sjest Very Happy
[Vrh] Go down
Korisnički profil
admin
Admin
Admin

PostajNaslov: Re: Piranha    04.11.11 6:52

babaaa je napisao/la:
a glavno za mašinu da stane, a ja sam malo višlji i nekako mi koljena previše skvrčena.. Bit će to dobro.. Ako nabavim brzo prednje glavčine mogao bi on brzo i na svoje kotače sjest Very Happy

vidim stavio si obična sjedala, problem ti je lakše i po meni jeftinije riješiti u koliko staviš sportsko sjedalo - imaš ih u oglasniku po 300-ak kuna, s njime češ dobiti 10-ak centimetara za noge i isto toliko u visinu.
[Vrh] Go down

Piranha

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh] 
Stranica 1 / 2.Goto page : 1, 2  Next